Årets bästa vol III

Så! Dags för den sista och mest intressanta års-listan. Sämst, bäst? Kolla nedan!

Årets:

Flopp
: "The expandables. Stallone har längre ingen koll.

Macho: "The A-team och Predators. I wanna be a macho man!

Sämsta: Hela 100 years of horror boxen från CCV entertainment. Snyggt förpackad skit.

Bästa: Buried och Inception. Modern skräck av hög kvalité.

Filmbolag: Sony pictures. Inget annat bolag tar sina Blu-ray realeser på samma allvar.

Filmnjutning: Filmer tidigt, tidigt på morgonen tillsammans med min son Konrad.

Filmrecensent: Fredrik Sahlin och Orvar Säfström. De tar, som jag, film på både lite mer allvar och med glimten i ögat.

Filmsajt: Discshop.se Som mötte arga röster och högar av kritiska mail angående deras ombyggnation av siten men reste sig och presenterade en site som tar köp av film för den intresserade till nya nivåer.

Mest förväntansfulla: Ridley Scott släpper bomben av alla bomber. Han gör en prequel till Alien under 2011. HERREGUD.

GOTT NYTT FILMÅR!



Från årets filmbolag




Årets bästa Vol II

Årets:

Roligaste:
Svenska komediserien "Solsidan" satte äntligen medelsvenssonhumorn i finrummet och drev hejdlöst med grillkvällar, vita tubsockor och dagislämning. När får vi se en fortsättning?

Kulturella: Mad Mikkelsen sade inte ett ord i prettodramat "Valhalla Rising". Det räckte ganska långt till att bli årets märkligaste och mest våldsamma vikingaäventyr.

Teenslasher: "Sorority Row". Amerikansk teenslasher när den är som allra bäst och väldigt väääldigt cheezy.

Sämsta: På delad första plats, "Survival of the dead" och "The A-team".

Bästa skräckfilm: Första timmen i "The house of the devil" får mig att tro på en bättre skräckfilmsvärld och "Orphan" skrämde vettet ur mig.

Mer av 2010 års bästa filmer under morgondagen!



En av årets sämsta


Årets bästa!

Det är dags att summera året som gått. 2010 var ett bra bio, dvd och blu-ray år. Framförallt på den högupplösliga tekniken kallad blåstråle fick filmbolagen tummen ur och bokstavligen spottade fram filmer i det nya formatet. Klassiker som nya filmer, drama som komedier, action som äventyrsfilmer, alla fick plats bredvid dvdhyllan i den närliggande matvarubutiken. Under 2011 kommer, med all säkerhet, både blu-ray filmer och
dess spelare bli var mans ägo.

Så. Vad var då absolut bäst under det gångna året? Vilka filmer strålade ikapp på vita duken? Vilken film fick utmärkelsen årets vidrigaste? Och vilken skådespelare stod får årets prestation? Allt och lite till hittar ni här på http://krillesfilm.blogg.se de kommande dagarna.

Då åker vi. Summeringen av 2010 börjar…nu.

Årets:

Antiklimax: ”Avatar”. James Cameron pissar på en hel generation som växte upp med karlns mästerverk från åren 1984 – 1997.

Jaha?:The Blind side”. Sandra Bullocks oscarprestation var ehhhh.. inte en oscarprestation.

Mest omtalade skräckis: ”The human centepide”. Mediehysteri som resulterade i en enda låååång axelryckning.

Överraskning: ”Frozen”. Skräckfilm om ensamheten i en skidlift högt uppe i luften. Låter töntigt. Det var det inte. Det blev istället en av årets bästa rysare.

Äntligen!:The Excorsist” på blu-ray. Det var på tiden att en av filmhistoriens bästa skräckfilmer fick sitt riktiga lystmäte på framtidens filmformat.

Sämsta bioupplevelse: ”Buried” på filmstaden i Gävle 16 november 2010. Tre unga tjejer med Canada Goose jacka sitter snett ovanför mig och frugan och börjar sucka när 3 minuter av filmen har gått och utbrister högt och ljudligt: ”Åhhh.. Ska han ligga i den där kistan heeela tiden?!?”.


Mer av årets bästa, sämsta och överraskande filmer från 2010 under morgondagen.



Omtalad skräckfilm under 2010


Årets bästa

Under den kommande veckan listar jag de allra bästa filmerna under året som gått. Start imorgon! Håll utkik!
Kvällens film: Blow out (DePalma i storform från 1981)


Hallelujah, hallelujah, halleeeelluujahhh. På plats 1!!

I det stora landet i väst visas "Ett päron till farsa firar jul" varje julhelg år efter år. Och jag förstår dem. En mer lyckad, galen, rolig och träffsäker skildring av hysterin kring julhelgen är svår att toppa. Krydda sedan detta underbara filmjulbord med en lysande Chevy Chase i rollen som klant pappa Griswold så har du det absolut bästa receptet för den perfekta julfilmen.





Trängt läge under julgranshämtningen


På silverplats

Angående julfilm nr 2 är kommentar överflödig. Se den! Igen och Igen! Go´jul!!


Skräckfylld jul

Hela vägen från julafton till tidiga våren lider han stackars författaren Paul Sheldon tillsammans med sitt största fan Annie. James Caan och Kathy Bates gör båda magnifika insatser i Rob Reiners "Misery". Faktum är att julstämningen infinner sig faktiskt lite grann under den berömda middagen med de två, men den försvinner lika snabbt som den uppdagades när skräcken kryper sig närmare. Men under vintern finns ingen bättre rysare att se. "Misery" är en av de allra bästa Stephen King filmatiseringarna.



Klassisk öppningssekvens



Väldigt ödmjuk i början, sedan hmmm.. inte så ödmjuk..


På plats 4

I julruschen måste man ta tillfället i akt och stanna upp och andas. Vad är då bättre än en julfilm att gotta sig i? På plats 4 i min eminenta julfilmsnedräkning hittar vi "The Family stone" sunkigt översatt till svenska "Välkommen i familjen". Det är riktigt sköning till feelgoodfilm med Sara Jessica Parker, Luke Wilson och briljanta Craig T Nelson. "The Family Stone" lyckas med det faktum att återspegla den amerikanska helylle familjen och deras julfirande utan att det blir pekoral. Rekommenderas!


Svensk jul på plats 5

På plats 5. När Ingmar Bergmans "Fanny och Alexander" mottogs med öppna armar och bejublad kritik borta i det stora landet väst var glädjen över julskildringen i svenskt mastodontdrama verkligen befogat. "Fanny och Alexander" är Bergmans bästa film. Och sannerligen en av världens bästa julfilmer. Se den. Om ni orkar.



Stifft och stekigt. Bergman i sitt esse


Julfilm nr 6

När Vince Vaughn, Jon Favreau och Reese Witherspoon sammanstrålar i "Four Christmasses" är det en julresa man inte glömmer i första taget. Det är faktiskt en av de få nya julfilmer som levererar allt man önskar sig av en bra julfilm. På plats 6 alltså. Imorgon plats 5, listans första (och enda) svenska julfilm. Och nej, det är INTE "Tomten är far till alla barnen".



Jon & Vince i ett riktigt julmys



Palmer och julpynt


På plats 7

Regissören Robert Zemeckis har alltid gått sin egna galna väg. Från "Back to the future", "Death becomes her", "Forrest Gump", "Cast Away", och "The Polar express". Alla filmer är  fyllda till bredden av nydanande specialeffekter och berättarglädje. En Robert Zemeckis film är en jäkla tripp. "The Polar express" är en resa med glimten i ögat och med en väldigt väääldigt gedigen julkänsla.



Tåget alla barn vill åka med



Ser bra ut på dvd


Slapstiksjulafton

John Hughes var en mästare på sköna barn/ungdomsrullar på 80-talet. Chris Colombus var en hejjare på äventyr och spänning. De två strålande samman och producerade en av de roligaste slapstiksfilmerna på en sisodär 50 år. "Home Alone" är en riktig klassiker och en väldigt fin julfilm. På plats 8 återfinner ni den.



Pyntat till tusen



Heeelloo


Tillbaka!

Hej mina kära vänner av film. Jag är tillbaka nu, pappaledig fortfarande men det kliar i fingrarna efter nedräkningen av de 10 bästa julfilmerna någonsin, så jag letade fram några sköna alster från filmrummet och de kommer att finnas på plats i bloggen de kommande veckorna. På plats 10 fann vi "Leathal Weapon". På plats nr 9: "Die Hard". Kanske 80-talets absolut bästa actionfilm och den håller än idag. Kanske också en av de allra bästa julfilmerna utan tillstymmelse till gulligull och dans runt granen. Istället en John Mclane som går bärsärkargång i en skyskrapa i LA. Ho-Ho-Ho. Se den igen!!



En sheriff har landat i LA


På pappaledighet

De nästkommande veckorna infaller min pappaledighet, vi fick en Konrad den 2/12-10. Alla mår bra. Nu ligger filmbloggen på vila. Jag återkommer innan jul med de allra bästa julfilmerna. Tills dess, kika in Inception på dvd /blu-ray. Det är årets bästa thriller.


Julfilm nr 10.

Då stiger vi på jultåget mina vänner. På hedervärd plats nr 10 finner vi en av 80-talets bästa actionfilmer coh som egentligen inte kan kategoriseras som en julfilm men faktum kvarstår att under hela filmens gång sprids det en gedigen julkänsla genom pyntade gator och torg i Los Angeles. "Lethal Weapon" är en riktig outsider i julnedräkningen men besitter fortfarande kraft och pondus som den actionfilm den är. Populärt citat: I´m too old for this shit.



En julhälsning från Murtaugh och Riggs


RSS 2.0